Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 14/2022

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 7/07/2022

Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (mult.), CIPP/E, CIPM

Α.Π.Δ.Π.Χ. – Συνοικέσια

Πρόστιμο ύψους 54.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) σε γραφείο συνοικεσίων για αζήτητη επικοινωνία μέσω αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων («SMS»). Η απόφαση εξεδόθη κατόπιν της υποβολής 36 καταγγελιών στην εποπτική αρχή, με τις οποίες οι καταγγείλαντες επεσήμαναν τη λήψη διαφημιστικού μηνύματος, παρά το ότι δεν είχαν καμία προηγούμενη συναλλακτική επαφή η άλλη σχέση με το γραφείο συνοικεσίων. Τα μηνύματα ανέφεραν, μεταξύ άλλων: «Γραφείο Γνωριμιών – Βρείτε άμεσα τον άνθρωπό σας». Η ΑΠΔΠΧ προώθησε τις καταγγελίες στον αποστολέα των διαφημιστικών μηνυμάτων, ζητώντας εξηγήσεις, δίχως όμως ουδέποτε να λάβει απάντηση. Η παντελής έλλειψη συνεργασίας από μέρους του γραφείου γνωριμιών διαδραμάτισε ρόλο στο ύψος του επιβληθέντος προστίμου, καθώς αυτό είχε υποχρέωση συνεργασίας με την εποπτική αρχή, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Κύπρος – Διαδικτυακή απάτη

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Αστυνομία Κύπρου για απάτη μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με αυτό, ιδιοκτήτης εταιρείας κατήγγειλε ότι εδέχθη τηλεφώνημα από άγνωστη γυναίκα, η οποία του παρουσίασε επενδυτικό σχέδιο σε μετοχές. Πεπεισμένος για την επένδυση, απέστειλε μέσω τραπεζικού λογαριασμού το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ προς συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία του υποδείχθηκε. Ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα νέα κλήση από το εξωτερικό, όπου ο καταγγείλας μίλησε ξανά με άγνωστη γυναίκα. Αυτή αναφέρθηκε στα υποτιθέμενα κέρδη της επένδυσής του, ζητώντας του να της δώσει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο κινητό τηλέφωνό του για υποτιθέμενη μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του. Κατόπιν παροχής πρόσβασης στις εν λόγω συσκευές, αφαιρέθηκε εντός ολίγων λεπτών από δύο λογαριασμούς του, χωρίς την έγκρισή του, χρηματικό ποσό περίπου 89.000 ευρώ. Η Αστυνομία Κύπρου τονίζει ότι οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιες κλήσεις, ούτε να δίνουν προσωπικά στοιχεία τους ή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Ευρωπόλ – Εμπορία ανθρώπων

Διωκτικές αρχές από 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σε διαδικτυακή επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας («Europol»), με στόχο τον εντοπισμό εγκληματικών δικτύων τα οποία επιχειρούν μέσω ιστοσελίδων και πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης να προσεγγίσουν ευάλωτους Ουκρανούς πρόσφυγες, ώστε να τους εκμεταλλευθούν σεξουαλικά ή σε παράνομη απασχόληση. Οι διαδικτυακές έρευνες επικεντρώθηκαν σε αναρτήσεις οι οποίες παρουσιάζονταν να προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες για μεταφορά, στέγαση και εργασία. Στο ίδιο πλαίσιο, ελέγχθηκαν ιστοσελίδες γνωριμιών και εύρεσης εργασίας, καθώς και ιστοσελίδες που προσφέρουν υπηρεσίες σεξουαλικού περιεχομένου. Ύποπτες δραστηριότητες εντοπίστηκαν σε διάφορες πλατφόρμες, και στη ρωσική γλώσσα. Μεταξύ άλλων, ταυτοποιήθηκαν ύποπτοι συναφών αδικημάτων και πιθανά θύματα.

Η.Π.Α. – Τεχνητή Νοημοσύνη

Το πρότυπο-πλαίσιό της για τη δημιουργία συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης με υπευθυνότητα παρουσίασε ο τεχνολογικός κολοσσός «Microsoft». Κατά την οικεία δημοσίευση, τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν προϊόν πολλών διαφορετικών αποφάσεων, οι οποίες λαμβάνονται από αυτούς που τα αναπτύσσουν και τα θέτουν σε εφαρμογή. Οι αποφάσεις αυτές οφείλουν να έχουν ως σημείο αναφοράς τους τον άνθρωπο και τις επιδιώξεις του, καθώς και να σέβονται αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αξιοπιστία, η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα, η κοινωνική ένταξη, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Ιρλανδία – Μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Κατευθυντήριες γραμμές για τους ιδιώτες χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών («drones») εξέδωσε η εποπτική αρχή. Σύμφωνα με αυτές, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν μια ευρεία κατηγορία αεροσκαφών διαφορετικών μεγεθών, τα οποία τηλεκατευθύνονται, καθώς δεν μεταφέρουν προσωπικό. Τα «drones» είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία η οποία καθιστά εφικτή τη συλλογή φωτογραφιών, βίντεο, ήχων και άλλων πληροφοριών, καθώς και τη διαβίβαση αυτών σε διάφορες κατευθύνσεις, π.χ. σε διαδικτυακό νέφος («cloud»). Όπως οι φορητές κάμερες σώματος, τα «drones» μπορούν να αποτελέσουν κινητά συστήματα παρακολούθησης, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να συλλέξουν τα προσωπικά δεδομένα περαστικών.

Ρωσία – «Τοπικοποίηση δεδομένων»

Την επιβολή προστίμου ύψους 15 εκατομμυρίων ρουβλιών από δικαστήριο της Μόσχας στον τεχνολογικό κολοσσό «Google» ανακοίνωσε η εποπτική αρχή. Ο λόγος επιβολής του προστίμου; Η επανειλημμένη άρνηση αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων Ρώσων χρηστών εντός της Ρωσίας («τοπικοποίηση δεδομένων» – «data localization»), παρά τα προβλεπόμενα στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται στην αμερικάνικη εταιρεία για την ίδια παράβαση, με το πρώτο εξ αυτών, ύψους 3 εκατομμυρίων ρουβλιών, να έχει επιβληθεί το 2021. Κατά την οικεία νομοθεσία, εταιρείες σαν τη «Google» υποχρεούνται να τηρούν τις βάσεις δεδομένων τους εντός της Ρωσίας, ώστε να παρέχεται το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας για τους Ρώσους χρήστες.

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024