Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 8/2024

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 11/04/2024
Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (mult.), CIPP/E, CIPM, CIPT, FIP, CompTIA ITF+

ΑΠΔΠΧ – Κένταυρος και Υπερίων

Πρόστιμο συνολικού ύψους 175.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για παραβάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή των προγραμμάτων «Κένταυρος» και «Υπερίων». Το πρόγραμμα «Κένταυρος» φέρεται να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ασφάλειας, περιμετρικά και εντός των εγκαταστάσεων των Κέντρων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών και Κέντρων Υποδοχής / Ταυτοποίησης πολιτών τρίτων χωρών στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως. Αυτό περιλαμβάνει ιδίως τη χρήση συστήματος καμερών και αλγορίθμων ανάλυσης κίνησης, καθώς και μη στελεχωμένων αεροσκαφών (drones), με τα οποία θα πραγματοποιείται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τουλάχιστον εικόνας. Το δε πρόγραμμα «Υπερίων» περιγράφεται ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισόδου – εξόδου στις εγκαταστάσεις των προαναφερόμενων δομών, με την επίδειξη σχετικής κάρτας, από RFID αναγνώστη, σε συνδυασμό με αποτύπωμα, μέσω του οποίου πραγματοποιείται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και δη βιομετρικών δεδομένων.

Κύπρος – Σχολικές κάμερες

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης, μεταξύ αυτού και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε το Γραφείο Επιτρόπου Κύπρου. Η διαβούλευση αφορούσε την εκτίμηση αντικτύπου που εκπόνησε το Υπουργείο για τη λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης στις σχολικές μονάδες, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίμαχη εκτίμηση αντικτύπου πρόκειται να τοποθετηθούν βιντεοκάμερες στις κεντρικές εισόδους – εξόδους των σχολικών μονάδων, καθώς και περιμετρικά αυτών. Η εμβέλεια καταγραφής τους θα περιορίζεται εντός των ορίων των σχολικών μονάδων και δεν θα καταγράφονται παρακείμενοι ιδιωτικοί ή δημόσιοι χώροι. Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης θα ενεργοποιείται σε ώρες εκτός λειτουργίας των σχολικών μονάδων, το δε οπτικογραφημένο υλικό θα αποθηκεύεται για περίοδο 72 ωρών. Η πρόσβαση στο οπτικογραφημένο υλικό θα είναι αυστηρά περιορισμένη, ενώ θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες για ενημέρωση. Σε αυτό το πλαίσιο και κατόπιν της υιοθέτησης υποδείξεών του, το Γραφείο Επιτρόπου ενέκρινε την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στις σχολικές μονάδες. Σε πρώτο στάδιο, η λειτουργία του θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 10 εξ αυτών.

ΗΠΑ – Νέα νομοθεσία

Η δέκατη πέμπτη πολιτεία της χώρας με γενικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών -και η τρίτη για το 2024- έγινε το Κεντάκι, μετά τις Αϊόβα, Βιρτζίνια, Γιούτα, Ιντιάνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Μοντάνα, Νιου Τζέρσεϊ, Νιου Χάμσαϊρ, Ντέλαγουερ, Όρεγκον, Τενεσί και Τέξας. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2026. Θα αφορά οντότητες οι οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο Κεντάκι ή παράγουν προϊόντα / παρέχουν υπηρεσίες με αποδέκτες καταναλωτές αυτού. Για να κληθεί σε εφαρμογή απαιτείται να πληρούνται ορισμένα ποσοτικά κριτήρια σε σχέση με τον αριθμό των προσώπων των οποίων τα προσωπικά δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας, αλλά και το αν λαμβάνει χώρα πώληση προσωπικών δεδομένων. Επιπρόσθετα, ως προς τις εξελίξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κινητικότητα διαπιστώνεται για την υιοθέτηση γενικού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κατόπιν της δημοσιοποίησης σχετικού, διακομματικού νομοσχεδίου (American Privacy Rights Act), το οποίο θα καταλαμβάνει όλη τη χώρα.

Σεϋχέλλες – Ετήσια Έκθεση

Την Ετήσια Έκθεση της εποπτικής αρχής για το 2023 παρουσίασε στον Αντιπρόεδρο της χώρας η επικεφαλής αυτής. Στην Έκθεση γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στην υιοθέτηση του νέου νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τον Δεκέμβριο του 2023. Η νέα νομοθεσία προβλέπει σειρά δικαιωμάτων των πολιτών σε σχέση με τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων τους, εγγυάται τη λογοδοσία των εμπλεκόμενων οργανισμών για τη χρήση των δεδομένων με ασφάλεια, καθώς και διευκολύνει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την υπεύθυνη ανταλλαγή δεδομένων. Στην προετοιμασία για την εφαρμογή του νόμου, κατά το ίδιο έτος, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού της εποπτικής αρχής, ώστε αυτό να λάβει σταδιακά την αναγκαία κατάρτιση.

Σύνοδος Δημοκρατίας – Παρακολουθήσεις

Έξι ακόμη κράτη, ήτοι η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Πολωνία και η Νότια Κορέα, δεσμεύτηκαν επίσης για συλλογική δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση και η κακή χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού (commercial spyware). Οι υπογραφές των ως άνω χωρών στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, τέθηκαν στην τρίτη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία. Το κοινό ανακοινωθέν είχε ήδη συνυπογραφεί από 11 κράτη, ήτοι από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κόστα Ρίκα, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024