Βιογραφικό Σημείωμα

O Αιμίλιος Κορωναίος, LL.M (mult.), CIPP/E, CIPM, CIPT, FIP, είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εμπειρία κυρίως στον τομέα των Προσωπικών Δεδομένων. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται επίσης ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής, νέων τεχνολογιών και επιτήρησης.

Έχει χειριστεί υποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων  φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στον χώρο της ιατρικής, της δικηγορίας, των τραπεζών, των κατασκευών, των μεταφορών, της ψυχαγωγίας, των τηλεπικοινωνιών, της εικόνας και ήχου, των καταναλωτικών προϊόντων, των ενοικιάσεων, της δημοσιογραφίας, της αρχιτεκτονικής, των τεχνικών έργων, της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της πρόνοιας, της καθ’ ύλη αυτοδιοίκησης, του τουρισμού, της ναυτιλίας.

Έχει γίνει δεκτός στο Pool of Experts του Council of Europe Data Protection Unit (από το 2022) και στο Support Pool of Experts του European Data Protection Board (από το 2022).

Διατέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο «την παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων και του νομικού πλαισίου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και την υποβολή προτάσεων για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ενόψει των νέων τεχνολογιών» (2020-2023). Διατέλεσε επίσης Επιστημονικός Συνεργάτης της Βουλής των Ελλήνων (2015-2018).

Αρθρογραφεί τακτικά για ζητήματα προσωπικών δεδομένων, κυβερνοεγκλήματος και τεχνητής νοημοσύνης στην εφημερίδα «Εστία», στην οποία επιμελείται τη στήλη «Εράνισμα Προσωπικών Δεδομένων» (από το 2020).

Eκπαίδευση:

Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές σπουδές του στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών [Λίαν Καλώς]. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από τη Νομική Σχολή του University of Aberdeen [LL.M. στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο (Distinction)] και τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών [MΔΕ στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές: Iδιωτικό Διεθνές και Συγκριτικό Δίκαιο (Άριστα)].

Έχει λάβει πιστοποίηση ως Certified Information Privacy Professional / Europe (CIPP/E) (2021), Certified Information Privacy Manager (CIPM) (2022) και  Certified Information Privacy Technologist (CIPT) (2023) από τον International Association of Privacy Professionals (IAPP). Είναι επίσης υποψήφιος για την πιστοποίηση IT Fundamentals (ITF+) από τον Computing Technology Industry Association (CompTIA) και υποψήφιος Certified Information Privacy Professional / United States (CIPP/US) από τον International Association of Privacy Professionals (IAPP).

Ιδιότητες:

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Fellow of Information Privacy (FIP) (2023) του International Association of Privacy Professionals (IAPP). Είναι επίσης Alumni Ambassador στην Αθήνα του University of Aberdeen (από το 2019) και μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Γλώσσες:

Ελληνικά (μητρική), αγγλικά (C2), γαλλικά (B2), γερμανικά (B1 / non-cert.) και τούρκικα (Α1 /non-cert.).

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2023