Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 2/2021

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/01/2021

Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (Aberdeen), ΜΔΕ (Αθήνα)

Σ.Ε.Β. – Τεχνητή νοημοσύνη

Το 59ο τεύχος των ειδικών εκθέσεων («Special Reports») του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι τεχνητή νοημοσύνη ονομάζεται η ικανότητα μιας μηχανής να δρα όπως ο ανθρώπινος νους, κατανοώντας, αναλύοντας και μαθαίνοντας από δεδομένα, ώστε να είναι δυνατή π.χ. η αυτόνομη λήψη αποφάσεων. Κατά τον ΣΕΒ τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις που τα υιοθετούν, όπως για τη μείωση σφαλμάτων στην παραγωγή και την πρόβλεψη της ζήτησης. Παρά ταύτα, στη χώρα μας μόλις το 3% των επιχειρήσεων αξιοποιεί σχετικές λύσεις, όταν σε παγκόσμια κλίμακα το οικείο ποσοστό είναι 45%.

Ηλεκτρονικό έγκλημα – Κρυπτονομίσματα

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) εξιχνίασε κατά τον τρέχοντα μήνα μεγάλη υπόθεση διαδικτυακής απάτης, καθώς και κλοπής κρυπτονομισμάτων και χρηματικού ποσού, συνολικής αξίας 260.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα κρυπτονομίσματα  αποτελούν ηλεκτρονική μορφή χρήματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κρυπτονομίσματος είναι το Bitcoin. Στην εν λόγω υπόθεση, σύμφωνα με την καταγγελία πολίτη, άγνωστοι δράστες παραβίασαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, υπέκλεψαν τα διαπιστευτήρια εισόδου και εισήλθαν στο ψηφιακό πορτοφόλι του, αφαιρώντας το ως άνω ποσό. Μετά από αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα, σε συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές αρχές, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο αλλοδαποί – κάτοικοι εξωτερικού.

EUROPOL – Τέλος στο DarkMarket

«Τίτλοι τέλους» έπεσαν για το DarkMarket, τη μεγαλύτερη παράνομη αγορά στο διαδίκτυο, με τη σύλληψη Αυστριακού στη Γερμανία, ο οποίος φέρεται ότι είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Στη διεθνή επιχείρηση συμμετείχαν η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Μολδαβία και η Ουκρανία, με την υποστήριξη και υπό το συντονισμό της EUROPOL. Στο DarkMarket προσφέρονταν προς πώληση ναρκωτικές ουσίες, πλαστά χρήματα, δεδομένα πιστωτικών καρτών, ανώνυμες κάρτες SIM και κακόβουλο λογισμικό. Οι χρήστες του ανέρχονταν περίπου στους 500.000, με το συνολικό ύψος των συναλλαγών να αγγίζει τα 140.000.000 ευρώ.

Γερμανία – Παρακολούθηση εργαζομένων

Πρόστιμο ύψους 10.400.000 ευρώ επέβαλε η γερμανική Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Κάτω Σαξονίας σε βάρος εταιρείας πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών για παράνομη παρακολούθηση εργαζομένων. Οι παράνομες κάμερες είχαν τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων,  σε χώρους εργασίας, χώρους πραγματοποίησης πωλήσεων και αποθήκες, με την παράνομη παρακολούθηση να λαμβάνει χώρα για περισσότερα από δύο έτη. Η εταιρεία στην οποία υποβλήθηκε το πρόστιμο υποστήριξε ότι η εγκατάσταση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης απέβλεπε στην πρόληψη και διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, καθώς και στον έλεγχο της ροής των προϊόντων στις αποθήκες. Η εποπτική αρχή αντέταξε όμως ότι προ της εγκατάστασης των καμερών πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων, το οποίο δεν είχε συμβεί εν προκειμένω. Περαιτέρω, η εγκατάστασή τους για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχουν δικαιολογημένες υποψίες κατά συγκεκριμένων προσώπων και αποκλειστικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ιρλανδία – Κάμερες σε οικίες

Σύντομες κατευθύνσεις για τη χρήση καμερών σε περιβάλλον κατοικιών εξέδωσε η ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Όπως σημειώνει, αυτή έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου αριθμού καταγγελιών για παράνομη λειτουργία τους, συνήθως σε γειτονικές κατοικίες. Πρόκειται για πρόβλημα που απασχολεί έντονα και τη χώρα μας, με αμέτρητες κάμερες να έχουν εγκατασταθεί σε οικίες, ιδίως στο κέντρο της πρωτεύουσας και τα προάστια, κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με την ιρλανδική εποπτική αρχή, εφόσον λαμβάνεται εικόνα προσώπων εκτός της περιμέτρου της εκάστοτε οικίας πρέπει να υιοθετείται σειρά μέτρων, όπως η τοποθέτηση ειδικών ενημερωτικών πινακίδων. Και στην Ελλάδα, πέραν αυτού, οι εν λόγω κάμερες απαιτείται ιδίως να μη λαμβάνουν εικόνα από παράπλευρες οδούς, από πεζοδρόμια, ούτε από εισόδους ή εσωτερικό γειτονικών κατοικιών, κτιρίων ή λοιπών χώρων.

Νορβηγία – Καταγραφή ανηλίκων

Πρόστιμο ύψους περίπου 40.000 ευρώ επέβαλε η νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων για παράνομη διαβίβαση καταγραφής κάμερας σε τρίτα πρόσωπα. Η υπόθεση (20/01790) αφορούσε παντοπωλείο, υπάλληλος του οποίου κατέγραψε στο προσωπικό κινητό τηλέφωνό του ανηλίκους, για τους οποίους θεώρησε ότι διέπρατταν κλοπή. Στη συνέχεια, αυτός προχώρησε στη διαβίβαση της εν λόγω καταγραφής της κάμερας σε γνωστό του, στην προσπάθεια ταυτοποίησης των ανηλίκων. Ο τρίτος προέβη και αυτός με τη σειρά του στην περαιτέρω διαβίβαση του υλικού, με αποτέλεσμα αυτό να φθάσει σε πλήθος προσώπων. Η εποπτική αρχή έκρινε ότι το συμβάν έπρεπε να είχε αναφερθεί στην αστυνομία και ότι κακώς έλαβε χώρα διαβίβαση της καταγραφής σε άλλον ιδιώτη.

 

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024