Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 1/2023

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/01/2023

Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (mult.), CIPP/E, CIPM, CIPT

Α.Π.Δ.Π.Χ. – Εκδήλωση

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καθιερώσει την 28η Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με αφορμή τον εορτασμό της 17ης Ημέρας Προστασίας Δεδομένων, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) πραγματοποιεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Επίκαιρα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων – πρόσφατες εξελίξεις». Η ημερίδα θα αρχίσει στις 10.00 π.μ. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση της εκδήλωσης δεν απαιτείται εγγραφή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες, ιδίως το πρόγραμμα της ημερίδας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑΠΔΠΧ «www.dpa.gr».

Κύπρος – Ετήσια έκθεση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε πρόσφατα την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το έτος 2021. Παραδίδοντας την Έκθεση, η Επίτροπος κ. Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ανέφερε ότι η δραστηριότητα του Γραφείου, ως καταγράφεται στην Ετήσια Έκθεση, καταμαρτυρεί την καθημερινή ενασχόληση αυτού με ερωτήματα πολιτών, παράπονα και γνωματεύσεις. Σημείωσε, επίσης, ότι η έγνοια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων υπάρχει πλέον στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται από τα 1.000 και πλέον ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, τα 500 περίπου παράπονα τα οποία υποβλήθηκαν και τις 63 αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί ακριβώς οι απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας από τη μια και εμπιστοσύνης του λαού από την άλλη, θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι επιτυχής η πορεία του θεσμού τον οποίο υπηρετεί η Επίτροπος.

Γαλλία – «Apple»

Πρόστιμο ύψους 8 εκ. ευρώ επέβαλε η εποπτική αρχή στον τεχνολογικό κολοσσό «Apple» για τη μη λήψη συγκατάθεσης των Γάλλων χρηστών του έξυπνου κινητού τηλεφώνου «iPhone» (παλαιότερη έκδοση «iOS» 14.6). Κατά τις οικείες διαπιστώσεις, όταν ένας χρήστης επεσκέπτετο το διαδικτυακό κατάστημα «App Store», λάμβανε χώρα αυτομάτως η εγκατάσταση αναγνωριστικών στοιχείων, με σκοπό ιδίως τις εξατομικευμένες διαφημίσεις στο εν λόγω κατάστημα προς τον χρήστη, χωρίς αυτός να ερωτάτο προηγουμένως προκειμένου να συγκατατεθεί ή όχι, παρά το ότι αυτό απαιτείτο. Επιπροσθέτως, η απενεργοποίηση της επίμαχης ρύθμισης απαιτούσε σειρά ενεργειών από τον χρήστη, σε βάρος της λήψης συγκατάθεσης.

Η.Π.Α. – Βιντεοπαιχνίδια

520 εκ. δολάρια καλείται να καταβάλει πολύ μεγάλη αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών για σειρά παραβάσεων, κατόπιν συμφωνίας της με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου («Federal Trade Commission»). Σύμφωνα με την εποπτική αρχή, η εταιρεία, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού «Fortnite» με περισσότερους από 400 εκ. χρήστες παγκοσμίως, παραβίασε το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας των ανηλίκων στο διαδίκτυο και χρησιμοποίησε σχεδιαστικά τεχνάσματα, τα καλούμενα και «σκοτεινά μοτίβα» («dark patterns»), για να παρασύρει παίκτες αυτού σε αγορές χωρίς τη θέλησή τους. Επιπροσθέτως, η εταιρεία καλείται να υιοθετήσει ισχυρές ρυθμίσεις προστασίας της ιδιωτικότητας παιδιών και εφήβων εξ ορισμού («by default»), διασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι επικοινωνίες μέσω κειμένου και ήχου είναι καταρχάς απενεργοποιημένες.

Ιταλία –Σκάνδαλο διαφθοράς

Ανακοίνωση εξέδωσε η εποπτική αρχή της χώρας σε σχέση με βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και εμφανίζει την κόρη της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αφικνείται στο σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο η τελευταία κρατείται για φερόμενη εμπλοκή της σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, με σκοπό την πραγματοποίηση επίσκεψης. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η κοινοποίηση του βίντεο είναι βλαπτική για την προσωπικότητα και την ανάπτυξη του τέκνου, καθώς η δημοσιοποίηση του επίμαχου υλικού στο διαδίκτυο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στερεί από αυτό το δικαίωμα να μη χρειαστεί να βιώσει εκ νέου συγκεκριμένες δυσάρεστες στιγμές στο εγγύς μέλλον. Ο τύπος, ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούνται, λοιπόν, να μην αναπαράγουν το επίμαχο βίντεο.

Πορτογαλία – Γεωεντοπισμός

Η χρήση συσκευής εντοπισμού θέσης («GPS device») σε όχημα εργαζομένου, εν γνώσει του, με σκοπό τη μέτρηση των αποστάσεων τις οποίες αυτός διένυε κατά την απασχόλησή του και τον έλεγχο των δηλώσεων στις οποίες αυτός προέβαινε ακολούθως για τον καταλογισμό δαπανών, απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Και αυτό γιατί οι επίμαχες μετρήσεις οδήγησαν στην απόλυσή του, όταν διαπιστώθηκε κυρίως ότι οι δηλώσεις του για τις αποστάσεις τις οποίες είχε διανύσει δεν διασταυρώνονταν με τα δεδομένα τα οποία καταγράφονταν στη συσκευή εντοπισμού θέσης. Το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε εν προκειμένω παραβάσεις.

 

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024