Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 8/2023

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 20/04/2023

Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (mult.), CIPP/E, CIPM, CIPT, FIP

Α.Π.Δ.Π.Χ. – Πολιτική επικοινωνία

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική επικοινωνία (1/2023) εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), σε συνέχεια πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας, οι οποίες ανέτρεψαν τα μέχρι πρότινος ισχύοντα. Σύμφωνα με αυτές, πολιτική επικοινωνία είναι η επικοινωνία που πραγματοποιείται από πολιτικά κόμματα, βουλευτές, ευρωβουλευτές, παρατάξεις και κατόχους αιρετών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ή υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, προεκλογική ή μη, για την προώθηση πολιτικών ιδεών, προγραμμάτων δράσης ή άλλων δραστηριοτήτων, με σκοπό την υποστήριξή τους και τη διαμόρφωση πολιτικής συμπεριφοράς. Χρήσιμο είναι, λοιπόν, να ληφθούν υπόψη από τους υποψήφιους εν όψει των επικείμενων εκλογών, για να αποφευχθεί το εξαιρετικώς δυσάρεστο μπαράζ σύντομων γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε βάρος των πολιτών.

Κύπρος – Εαρινή Σύνοδος

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ουγγαρίας διοργανώνει τον Μάιο στη Βουδαπέστη την 31η Εαρινή Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων. Η Σύνοδος αυτή αποτελεί ευκαιρία για συζήτηση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και θέσεων για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κύπρου κ. Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Στις 12 Μαΐου 2023, οι εργασίες της Συνόδου έχουν ως κεντρικό άξονα τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων και θα είναι ανοικτές προς τους επαγγελματίες προστασίας δεδομένων. Θα παρέχονται δωρεάν σε υβριδική μορφή, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις παρακολουθήσουν διά ζώσης ή διαδικτυακά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα https://springconference2023.hu/ έως τις 27 Απριλίου.

Ε.Σ.Π.Δ. – Ετήσια Έκθεση

Την Ετήσια Έκθεση του για το 2022 δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ), όργανο με κύρια αποστολή τη συνεκτική εφαρμογή του πλαισίου προστασίας δεδομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Έκθεση παρουσιάζει συνοπτικά τις δραστηριότητες του ΕΣΠΔ κατά το περασμένο έτος. Όπως σημειώνει η Πρόεδρός του Αντρέα Γέλινεκ, τα πεπραγμένα του αναδεικνύουν την ουσιώδη μεταβολή των χαρακτηριστικών του οργάνου από το 2018, όταν και ξεκίνησε το έργο του. Πλέον το ΕΣΠΔ αποτελεί έναν παράγοντα ο οποίος ασκεί επιρροή στην ψηφιακή οικονομία του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Δεν διασφαλίζει μόνο ότι το δίκαιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων εφαρμόζεται με συνοχή εντός αυτού, αλλά βοηθά και στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης.

Ηνωμένο Βασίλειο – Σύστημα υγείας

Επίπληξη απηύθυνε η εποπτική αρχή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας Χάιλαντ (NHS Highlands) για περιστατικό παραβίασης, το οποίο αφορούσε άτομα που πιθανώς θα αποκτούσαν πρόσβαση σε υπηρεσίες σχετικά με τον Ιό Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου (HIV). Και αυτό, εξαιτίας κοινού μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας το οποίο εστάλη σε 37 παραλήπτες που πιθανώς θα αποκτούσαν πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες, με εμφανή κοινοποίηση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους (carbon copy), αντί της ενδεδειγμένης κρυφής κοινοποίησης (blind carbon copy). Η εν λόγω αστοχία είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι παραλήπτες να μπορούν να δουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των εμπλεκομένων, με έναν μάλιστα εξ αυτών να επιβεβαιώνει ότι αναγνώρισε τέσσερις άλλους παραλήπτες, στους οποίους περιλαμβανόταν και πρώην ερωτικός σύντροφός του.

Η.Π.Α. – Νέα νομοθεσία

H έκτη πολιτεία της χώρας η οποία υιοθέτησε γενικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών κατέστη η Αϊόβα, μετά τις Βιρτζίνια, Γιούτα, Καλιφόρνια, Κολοράντο και Κονέκτικατ. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025. Θα αφορά οντότητες οι οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Αϊόβα ή παράγουν προϊόντα / παρέχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε καταναλωτές της πολιτείας. Για να κληθεί σε εφαρμογή απαιτείται να πληρούνται ορισμένα ποσοτικά κριτήρια σε σχέση με τον αριθμό των προσώπων των οποίων τα προσωπικά δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας και τον κύκλο εργασιών της εμπλεκόμενης οντότητας.

Νέα Ζηλανδία – Κοιμώμενος γίγαντας

Ως τον κοιμώμενο γίγαντα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων χαρακτήρισε εκπρόσωπος της εποπτικής αρχής την τήρησή τους, υπογραμμίζοντας ότι αυτή έχει συνέπειες όταν υπερβαίνει το αναγκαίο. Αιτία αυτού του σχολίου αποτέλεσε το μεγαλύτερο περιστατικό παραβίασης της χώρας, το οποίο αφορούσε περισσότερες από 1 εκ. παλαιές και νέες άδειες οδήγησης, καθώς και διαβατήρια πολιτών. Ορισμένα από τα εν λόγω δεδομένα είχαν τηρηθεί μέχρι και για 18 χρόνια από τον χρόνο συλλογής τους με ευθύνη της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία αποτέλεσε τον στόχο της κυβερνοεπίθεσης, χωρίς όμως η επίμαχη τήρηση να χρειάζεται. Τα αρχεία που διέρρευσαν υπολογίζονται περίπου σε 14 εκ.

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024