Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 20/2023

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 26/10/2023

Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (mult.), CIPP/E, CIPM, CIPT, FIP

Α.Π.Δ.Π.Χ. – Βράβευση

To βραβείο κατηγορίας People’s Choice Award της 45ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Ιδιωτικότητας (Global Privacy Assembly), η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βερμούδες από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου, απονεμήθηκε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η απονομή έγινε για τη διαδικτυακή εργαλειοθήκη συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασία Δεδομένων, την οποία ανέπτυξε η Αρχή. Στην τελετή της 20ής Οκτωβρίου παρευρέθηκε διαδικτυακά ο Διευθυντής Γραμματείας αυτής Δρ. Βασίλης Ζορκάδης, ο οποίος και παρέλαβε το βραβείο. Στη σύντομη ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εργαλειοθήκη συμμόρφωσης δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούνται αυτόματα πληροφορίες και αρχεία δραστηριοτήτων επεξεργασίας, διαδικασίες, πολιτικές προστασίας δεδομένων, όροι χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών, έντυπα συγκατάθεσης, έντυπα δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων και άλλα έγγραφα συμμόρφωσης, με βάση ένα σύνολο προτύπων βασικών εγγράφων.

Κύπρος – Διαγωνισμός ζωγραφικής

Το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. O διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες γυμνασιακού και λυκειακού κύκλου, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με θέμα «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων στη Σχολική Μονάδα». Τα έργα που θα επιλεγούν, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθούν ως εξώφυλλο για την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου Επιτρόπου, καθώς και για ενημερωτικές δράσεις προβολής και προώθησης του Γραφείου Επιτρόπου, περιλαμβανομένων δράσεων εορτασμού για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Έπαθλο θα απονεμηθεί σε τρία νικητήρια έργα για κάθε κύκλο ξεχωριστά, ήτοι γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο αντίστοιχα. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα της εποπτικής αρχής.

Η.Π.Α. – Τηλεϊατρική

Δύο οδηγούς δημοσίευσε η αρμόδια υπηρεσία (Office of Civil Rights) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της χώρας (Department of Health and Human Services) στην ιστοσελίδα της, με σκοπό να διευκολυνθεί η κατανόηση από τους ασθενείς των κινδύνων ιδιωτικότητας και ασφάλειας στα δεδομένα υγείας τους, όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες τηλεϊατρικής, καθώς και τρόπων να περιορίσουν τους εν λόγω κινδύνους. O πρώτος οδηγός απευθύνεται στους φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας και τιτλοφορείται «Εκπαιδεύοντας ασθενείς σχετικά με τους κινδύνους ιδιωτικότητας και ασφάλειας στα δεδομένα υγείας, όταν χρησιμοποιούν τεχνολογίες απομακρυσμένης επικοινωνίας για τηλεϊατρική», με προτάσεις για την ενημέρωση των ασθενών. Ο δε δεύτερος οδηγός τιτλοφορείται «Συμβουλές ιδιωτικότητας και ασφάλειας σχετικά με την τηλεϊατρική για ασθενείς», με συστάσεις προς τους ασθενείς για την προστασία των δεδομένων υγείας τους.

Νέα Ζηλανδία – Τουαλέτες

Το ερώτημα του κατά πόσον μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα βιντεοεπιτήρησης στις τουαλέτες παιδιών και νέων, ώστε αποτραπούν αρνητικές συμπεριφορές, όπως η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και ο εκφοβισμός (bullying), έθεσαν σχολεία στην εποπτική αρχή. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος, η επίμαχη εγκατάσταση δεν αποκλείεται εξ ορισμού, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι οι τουαλέτες αποτελούν εξαιρετικά ευαίσθητες ζώνες ιδιωτικότητας. Έτσι, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα σημεία: α) τα σχολεία πρέπει να είναι διαφανή ως προς τη χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης, να έχουν σαφή σήμανση και ειδοποιήσεις γι’ αυτό, β) οι κάμερες να μην εστιάζουν σε ευαίσθητη δραστηριότητα, όπως τη χρήση της τουαλέτας και γ) να μην λαμβάνει χώρα καταγραφή ήχου, χωρίς προηγούμενη ειδική αξιολόγηση.

ΣτΕ – Παρακολουθήσεις

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), αναφερόμενη στα ολοένα και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης για μη νόμιμους σκοπούς από ορισμένα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ζητά από πέντε κυβερνήσεις να παρέχουν σχετικές πληροφορίες εντός τριών μηνών και να διερευνήσουν πλήρως περιστατικά καταχρήσεων. Με την υιοθέτηση απόφασης για το λογισμικό παρακολούθησης «Πήγασος» (Pegasus) και παρόμοια λογισμικά, καθώς και για τις μυστικές κρατικές παρακολουθήσεις, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ζητά από τις Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ισπανία και Αζερμπαϊτζάν να ερευνήσουν αμέσως και πλήρως όλες τις υποθέσεις καταχρήσεων με λογισμικό παρακολούθησης, να επιβάλουν κυρώσεις και να παρέχουν αποκατάσταση στα θύματα. Με την εν λόγω απόφαση καλούνται επίσης αλλά κράτη μέλη τα οποία φέρονται να έχουν αποκτήσει ή να έχουν χρησιμοποιήσει το «Πήγασος», συμπεριλαμβανομένων των Γερμανίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας, να παρέχουν πληροφορίες για τη χρήση του και τους σχετικούς μηχανισμούς επίβλεψης οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί, εντός τριών μηνών. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση επισημαίνει ότι η μυστική παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσίων λειτουργών, δημοσιογράφων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, για σκοπούς άλλους από αυτούς οι οποίοι παρατίθενται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως η πρόληψη εγκλημάτων και η προστασία της εθνικής ασφάλειας, αποτελούν σαφή παραβίαση της Σύμβασης.

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024