Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 17/2023

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/09/2023

Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (mult.), CIPP/E, CIPM, CIPT, FIP

ΥΠΠΡΟΠΟ – Δελτία ταυτότητας Ι

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠΡΟΠΟ) διευκρινίζεται ποια στοιχεία των πολιτών θα περιλαμβάνονται στα νέα δελτία ταυτότητας. Έτσι, στην εμπρόσθια πλευρά τους θα εκτυπώνονται τα εξής: φωτογραφία κατόχου, αριθμός δελτίου ταυτότητας, επώνυμο, όνομα, φύλο, ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης, αρχή έκδοσης και υπογραφή κατόχου. Στην πίσω πλευρά τους θα εκτυπώνονται τα εξής: όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, τόπος γέννησης, υποχρεωτικά το ύψος από το 24ο έτος και προαιρετικά η ομάδα αίματος. Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει επίσης προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο προσωπικός αριθμός πολίτη. Στον δε ανέπαφο χώρο αποθήκευσης θα περιλαμβάνονται: φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή, στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης, δύο δακτυλικά αποτυπώματα, επώνυμο πατρός, επώνυμο μητρός, δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου, καθώς και τόπος έκδοσης.

ΥΠΠΡΟΠΟ – Δελτία ταυτότητας ΙΙ

Στο ίδιο δελτίο τύπου διευκρινίζονται και τα ειδικά χαρακτηριστικά των νέων δελτίων ταυτότητας. Έτσι, αυτά θα κατασκευαστούν από πολυανθρακικό υλικό,  μορφοτύπου ID1 (τύπου πιστωτικής κάρτας) και διαστάσεων 85,6mm ± 0,75mm * 54,0mm ± 0,75mm. Όλα τα στοιχεία, περιλαμβανομένης της έγχρωμης φωτογραφίας, θα εκτυπώνονται με λέιζερ στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου ταυτότητας. Θα περιλαμβάνεται μηχανικώς αναγνώριση ζώνη (MRZ), θα ενσωματώνονται δε ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο θα λειτουργεί ανέπαφα, καθώς και σύγχρονα μέτρα ασφαλείας για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποτροπή προσπαθειών πλαστογράφησης. Το μέσο αποθήκευσης των νέων δελτίων ταυτότητας θα επικοινωνεί με τους αναγνώστες μέσω πρωτοκόλλου NFC (επικοινωνία κοντινού πεδίου). Η δυνατότητα ανάγνωσης δηλαδή του μέσου αποθήκευσης θα παρέχεται μόνο όταν τα δελτία έλθουν σε πολύ κοντινή απόσταση λίγων εκατοστών από τον αναγνώστη.

Η.Π.Α. – «Έξυπνα ρούχα»

«Έξυπνα ρούχα» τα οποία θα μπορούν να καταγράφουν ήχο, εικόνα και δεδομένα τοποθεσίας φιλοδοξεί να δημιουργήσει η αρμόδια υπηρεσία IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity) του Γραφείου του Επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας (ODNI). Τα εν λόγω ρούχα δεν θα διαφέρουν των συνηθισμένων ρούχων, όντας ιδίως έτοιμα να φορεθούν, άνετα, με αντοχή στον χρόνο, με δυνατότητα να τεντωθούν, να διπλωθούν και να πλυθούν. Μεταξύ άλλων, θα διευκολύνουν το προσωπικό των Υπηρεσιών Ασφαλείας, αλλά και άλλων υπηρεσιών, στο να μπορούν να ενεργούν με ταχύτητα και ασφάλεια σε επικίνδυνες περιστάσεις, οι οποίες οδηγούν σε υψηλά επίπεδα άγχους, όπως σε χώρους διάπραξης εγκλημάτων.

Ιρλανδία – Σχολεία

Συμβουλές προς τους γονείς σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμαρώνοντας για την επιστροφή τους στα σχολεία, παρέχει η εποπτική αρχή. Οι βασικές συμβουλές είναι τέσσερις: α) η φωτογραφία να μη συνοδεύεται από πληροφορίες οι οποίες επιτρέπουν την ταυτοποίηση του παιδιού και του σχολείου του, β) το φόντο της φωτογραφίας να μην αποκαλύπτει πρόσθετες πληροφορίες, όπως το έμβλημα του σχολείου, γ) το παιδί να συμφωνεί με την ανάρτηση της φωτογραφίας και δ) ο διαμοιρασμός της φωτογραφίας να γίνεται μόνο με φίλους ή στενούς φίλους του προφίλ των γονέων.

Ολλανδία – Αλκοολόμετρο

Η εποπτική αρχή αντιτίθεται με ανακοίνωσή της σε νομοσχέδιο για τη χρήση αλκοολόμετρου σε πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ. Κατά τα ισχύοντα, δικαστής ή εισαγγελέας δύναται να απαγορεύσει σε ύποπτο ή καταδικασθέντα τη χρήση αλκοόλ, απαγόρευση η οποία ελέγχεται μέσω περιοδικών αιματολογικών εξετάσεων ή εξετάσεων ούρων. Με τη ρύθμιση η οποία προωθείται τα εν λόγω πρόσωπα θα δύναται να υποχρεούνται να φέρουν αλκοολόμετρο με τη μορφή βραχιολιού στον αστράγαλο. Κατά την εποπτική αρχή είναι ασαφές το κατά πόσον η εν λόγω συσκευή είναι αξιόπιστη.

ENISA – Υποθαλάσσια καλώδια

Έκθεση για το οικοσύστημα υποθαλάσσιων καλωδίων και τις σημαντικές προκλήσεις κυβερνοασφάλειας, οι οποίες εγείρονται, δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Όπως σημειώνεται, περισσότερο από το 97% των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο διαδίκτυο, σε παγκόσμιο επίπεδο, διέρχεται σε κάποιο στάδιο από υποθαλάσσια καλώδια. Πρόκειται για περίπου 400 καλώδια σε όλο τον κόσμο, τα οποία συνδέουν νησιά, χώρες, περιοχές και ηπείρους. Τα εν λόγω καλώδια αποτελούν ένα ζωτικό στοιχείο της παγκόσμιας υποδομής του διαδικτύου, συνδυασμένη δε επίθεση σε πλήθος αυτών θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του. Επομένως, είναι κρίσιμης σημασίας η προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις, φυσικές επιθέσεις και άλλες απειλές. Κατά την Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Καλωδίων πάντως, σύμφωνα με έκθεσή της, τα περισσότερα συμβάντα σε υποθαλάσσια καλώδια οφείλονται σε ατυχήματα, εξαιτίας της αγκυροβόλησης και της αλιείας.

 

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024