Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 11/2024

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 31/05/2024
Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (mult.), CIPP/E/US/C, CIPM, CIPT, FIP, CompTIA ITF+

ΥΠΠΡΟΠΟ – Κομβίο Πανικού

Σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου και τοποθεσίας, θα χορηγείται πλέον το Κομβίο Πανικού (Panic Button), σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργών. Το Κομβίο Πανικού είναι εφαρμογή η οποία χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα και τα συμβουλευτικά κέντρα  του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέσα από το κινητό τηλέφωνο και με το πάτημα ενός κομβίου, κάθε ενήλικο πρόσωπο το οποίο διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μπορεί να  ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία. Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την αποστολή της ειδοποίησης από το θύμα. Η επέκταση της εφαρμογής του Κομβίου Πανικού κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένης της έκτασης και έντασης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Κύπρος – Επέτειος

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Επιτρόπου Κύπρου για την επέτειο των έξι ετών από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Όπως σημειώνεται, σε αυτήν την περίοδο η εποπτική αρχή  χειρίστηκε 2585 παράπονα, εκ των οποίων τα 746 αφορούσαν σε ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα, 494 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης και 112 εκτιμήσεις αντίκτυπου. Διενεργήθηκαν 506 έλεγχοι, εκδόθηκαν 299 αποφάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις προστίμου συνολικού ύψους 1.561.100 ευρώ. Επιπλέον, έτυχαν διαβούλευσης 261 νομοσχέδια και προτάσεις νόμου τα οποία αφορούσαν σε θέματα προσωπικών δεδομένων.  Τα γραπτά ερωτήματα πολιτών και οργανισμών που απαντήθηκαν άμεσα ήταν 2002, ενώ εκατοντάδες άλλα απαντήθηκαν μετά από σύντομη διερεύνηση.

Αλβανία – Κάμερες

Εξελιγμένο δίκτυο καμερών έχει εγκατασταθεί στα σύνορα Αλβανίας – Κοσόβου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των εγκληματικών συμμοριών, με χρηματοδότηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και κάμερες αναγνώρισης πινακίδων, ώστε τα αλβανικά συστήματα να αναγνωρίζουν βρετανικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται από εγκληματίες που επιδιώκουν να αποφύγουν τον εντοπισμό της τοπικής αστυνομίας. Τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα επιτρέψουν στις αρχές να παρακολουθούν τις μετακινήσεις μεταναστών μέσω των ορεινών περιοχών της Αλβανίας. Οι δε κάμερες οχημάτων θα βοηθήσουν τη βρετανική και την αλβανική αστυνομία να συνεργαστούν πιο στενά, αναζητώντας ταχύτερα αρχεία και ανταλλάσσοντας πληροφορίες, όταν ένα αυτοκίνητο είναι ύποπτο ότι εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα.

Ηνωμένο Βασίλειο – Αστυνομία

Την πρόθεσή της για επιβολή προστίμου ύψους 750.000 λιρών στην Αστυνομική Διεύθυνση Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) ανακοίνωσε η εποπτική αρχή, εξαιτίας της αποτυχίας αυτής να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα του συνόλου του προσωπικού της. Το προτεινόμενο πρόστιμο αφορά το συμβάν ανάρτησης από την ίδια την αστυνομία στο διαδίκτυο ενός αρχείου το οποίο περιείχε προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων του επιθέτου, των αρχικών, του βαθμού και του ρόλου, των 9.483 μελών του προσωπικού της. Η ατυχής ενέργεια οφείλετο σε ανθρώπινο σφάλμα. Ως συνέπεια αυτής ορισμένοι εκ των εμπλεκομένων μετακόμισαν, ενώ άλλοι μετέβαλαν ολοκληρωτικά την καθημερινότητά τους, λόγω του απτού κινδύνου απειλής για τη ζωή τους.

ΗΠΑ – Τεχνητή Νοημοσύνη

Η πρώτη πολιτεία της χώρας με γενικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης έγινε το Κολοράντο. O νέος νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2026, επιβάλλει υποχρεώσεις σε φορείς ανάπτυξης και χρήστες συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης υψηλού κινδύνου. Μεταξύ άλλων, αυτοί υποχρεούνται να αποφεύγουν αλγοριθμικές διακρίσεις (algorithmic discrimination) κατά τη χρήση των εν λόγω συστημάτων. Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις, παρά το ότι υπέγραψε το νομοσχέδιο, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο τον οποίο θα έχουν οι νέες ρυθμίσεις σε έναν τομέα που τροφοδοτεί κρίσιμες τεχνολογικές εξελίξεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί η νομοθέτηση σε πολιτειακό επίπεδο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της καινοτομίας και την αποτροπή του ανταγωνισμού σε μια ανοικτή αγορά.

Ιταλία – Σταθμοί μετρό

Έρευνα ξεκίνησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της χώρας, με υποβολή αιτήματος στην τοπική αρχή της Ρώμης, για σχέδιο εγκατάστασης καμερών με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στους σταθμούς του μετρό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κάμερες θα διαθέτουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν την τέλεση παράνομων πράξεων στις πλατφόρμες και εντός των συρμών από πρόσωπα που κατά το παρελθόν έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά. Η εποπτική αρχή υπενθυμίζει ότι μέχρι το τέλος του 2025 έχει επιβληθεί μορατόριουμ -με ορισμένες μόνον εξαιρέσεις- στην εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μέσω της χρήσης βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους ή χώρους προσβάσιμους στο κοινό τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς.

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024