Skip to main content

Εράνισμα προσωπικών δεδομένων – 11/2022

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα “Εστία”
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 26/05/2022

Αιμίλιος Κορωναίος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
LL.M. (mult.), CIPP/E, CIPM

Α.Π.Δ.Π.Χ. – Πυροσβεστική

Συνολικό πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για ελλείψεις στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κατά την επίμαχη καταγγελία, στον υπηρεσιακό υπολογιστή της καταγγέλλουσας, εργαζόμενης σε γραφείο συγκεκριμένης Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΠΥΝ), διενεργήθηκε έλεγχος, χωρίς αυτή να είναι παρούσα. Δεν είχε μάλιστα λάβει ουδεμία ενημέρωση περί του ελέγχου. Ακολούθησε δε πειθαρχική διαδικασία εις βάρος της, δεδομένου ότι η ΔΠΥΝ υποστήριξε πως κατά τον εν λόγω έλεγχο διαπιστώθηκε η από μέρους της τακτική επίσκεψη ψυχαγωγικών ιστοσελίδων και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης εν ώρα εργασίας. Κατά την οικεία έρευνα της εποπτικής αρχής, η οποία επεκτάθηκε εν γένει στη συμμόρφωση της ΔΠΥΝ με το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, διαπιστώθηκε η «παντελής έλλειψη συμμόρφωσης», ιδίως η μη προηγούμενη ενημέρωση εργαζομένων για τον έλεγχο υπολογιστών.

Κύπρος – Τέσσερα χρόνια

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Γραφείο Επιτρόπου) για τα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, γνωστού ως «GDPR». Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018. Όπως σημειώνεται, από τον Μάιο του 2018 μέχρι και το τέλος Απριλίου 2022, το Γραφείο Επιτρόπου χειρίστηκε 1.616 παράπονα, εκ των οποίων τα 415 αφορούσαν σε ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα. Διενεργήθηκαν επίσης 425 έλεγχοι, εκδόθηκαν 163 αποφάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 1,4 εκ. ευρώ. Επιπλέον, 143 νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που αφορούσαν σε θέματα προσωπικών δεδομένων έτυχαν διαβούλευσης με το Γραφείο Επιτρόπου και απαντήθηκε γραπτώς πληθώρα ερωτημάτων, εκ των οποίων τα 1.357 απαντήθηκαν άμεσα.

Ανδόρρα – Νέα νομοθεσία

Σε εφαρμογή τέθηκε προ ολίγων ημερών η νέα νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για νόμο, ο οποίος υιοθετήθηκε το περασμένο έτος και εκσυγχρονίζει το προστατευτικό πλαίσιο. Στην οικεία ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τονίζεται ότι όλοι οι πολίτες οφείλουν να είναι ενήμεροι για τις ρυθμίσεις του, καθώς αυτές αποτελούν μια επανάσταση στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εμπλεκομένων. Μέσω του νέου νόμου επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των πολιτών στα προσωπικά δεδομένα τους. Η δε συμμόρφωση με αυτόν θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών, να ενισχύσουν την ασφάλεια και να βελτιώσουν τη διαχείριση των δεδομένων.

Βραζιλία – «Χαμογελάμε;»

Την πραγματοποίηση πληρωμών με ένα γρήγορο χαμόγελο ή με μια κίνηση του χεριού καθιστά εφικτή η εταιρεία «Mastercard», σε πρώτη φάση πιλοτικά στη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα της εταιρείας το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση βιομετρικών δεδομένων, ειδικότερα εικόνων προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων, τουτέστιν στην ίδια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται για το ξεκλείδωμα έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Οι καταναλωτές που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να εγγραφούν στο νέο πρόγραμμα με τη χρήση ειδικής εφαρμογής. Εν συνεχεία, είναι δυνατή η πραγματοποίηση πληρωμών για αγορές σε συγκεκριμένα καταστήματα μέσω ενός χαμόγελου που «διαβάζεται» από μια κάμερα ή με την κίνηση του χεριού τους πάνω από ειδική συσκευής ανάγνωσης. Η χρήση κινητού τηλεφώνου ή πορτοφολιού για την εξόφληση λογαριασμών γίνεται πλέον περιττή.

Κονέκτικατ – Νέα νομοθεσία

Πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ που υιοθετεί εκτενές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθίσταται το Κονέκτικατ, μετά την Καλιφόρνια, τη Βιρτζίνια, το Κολοράντο και τη Γιούτα. O νέος νόμος θα εφαρμοσθεί σε οντότητες οι οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο Κονέκτικατ ή παρέχουν προϊόντα/υπηρεσίες στοχευμένες σε κατοίκους του Κονέκτικατ, εφόσον κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος: α) ήλεγχαν ή επεξεργάζονταν προσωπικά δεδομένα τουλάχιστον 100.000 καταναλωτών ή β) ήλεγχαν ή επεξεργάζονταν προσωπικά δεδομένα τουλάχιστον 25.000 καταναλωτών και περισσότερο από το 25% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων τους πήγαζε από την πώληση προσωπικών δεδομένων. Άξιες αναφοράς είναι και οι ρυθμίσεις του νέου νόμου για τα δικαιώματα των καταναλωτών/υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων, όπως τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και φορητότητας των προσωπικών δεδομένων.

Τυνησία – Δεδομένα υγείας

«Εργαλειοθήκη» για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης στην Τυνησία ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον τομέα της υγείας παρουσίασε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στη νέα δέσμη εργαλείων περιγράφονται οι αρχές και οι υποχρεώσεις οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται, διευκρινίζεται το εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και παρέχεται σειρά παραδειγμάτων. Πρόκειται για έξι φυλλάδια, έκαστο εκ των οποίων είναι αφιερωμένο στις ανάγκες ενός ειδικού κοινού: ιατροί, νοσοκομεία και κλινικές, φαρμακοποιοί, ασφάλιση υγείας, τηλεϊατρική και ασθενείς. Περιλαμβάνεται επίσης ένας οδηγός για θέματα έρευνας.

Αιμίλιος Κορωναίος | Δικηγόρος Αθηνών | 2024